Tuesday 30 November 2010

Κοιτάσματα πετρελαίου - φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Επιτέλους αρχίζει και ξυπνάει το Ελληνικό κράτος! 

Από τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης στα πετρέλαια του Ιονίου όλα δείχνουν ότι υπάρχει κινητικότητα γύρω από τον ορυκτό πλούτο της χώρας με τον υφυπουργό περιβάλλοντος να λέει στη Βουλή “ τα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα”...

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Μανιάτης σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων.

Όπου υπάρχει... καπνός όμως υπάρχει και φωτιά, για την ακρίβεια... εύφλεκτα υλικά όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Μετά την αποκάλυψη ότι στα νότια της Κρήτης, ανοιχτά των νομών Ιεράπετρας, Λασιθίου και Ηρακλείου, υπάρχουν κοιτάσματα μεγέθους... Αλάσκας έρχεται μια δεύτερη περιοχή να κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Ολόκληρη η ζώνη από τα δυτικά της Πελοποννήσου, η περιοχή των Επτανήσων και ανοιχτά μέχρι την Ιταλική χερσόνησο, αλλά και ολόκληρη η ηπειρωτική περιοχή που καταλαμβάνουν η νέες περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, μαζί με τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Εδώ οι έρευνες έχουν δώσει στοιχεία για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου, ενώ έχουν εντοπιστεί και περιοχές με ορυκτό αλάτι που συνήθως σηματοδοτούν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

NEWSIT


Sunday 28 November 2010

«Γυρίζει σελίδα το Ρίο (ντε Τζανέιρο)»

Η άνευ προηγουμένου αντεπίθεση που έγινε κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών σε μια πολύ επικίνδυνη φαβέλα, με τη χρήση τεθωρακισμένων, αποτελεί μια αλλαγή σελίδας στην τοπική ιστορία, δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνήτης του Ρίο Σέρζιο Καμπράλ.
«Γυρίζουμε μια πολύ σημαντική σελίδα στην ιστορία του Ρίο», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Καμπράλ, ο οποίος άρχισε από την άνοδό του στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2007 μια επίθεση "χωρίς ανακωχή» στο οργανωμένο έγκλημα μετά από περισσότερα από τριάντα χρόνια αδιαφορίας από την πλευρά των τοπικών αρχών.
Την Πέμπτη, 200 μέλη των δυνάμεων της τάξης εκδίωξαν τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών από τη φαβέλα Βίλα Κρουζέιρο κατά την πέμπτη ημέρα των ενόπλων συγκρούσεων που σημειώνονταν και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 31 ανθρώπων. Περισσότεροι από 200 λαθρέμποροι ναρκωτικών διέφυγαν από τη Βίλα Κρουζέιρο του Ρίο ντε Ζανέιρο για να καταφύγουν στη γειτονική φαβέλα Μόρο ντο Αλεμάο.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπεύθυνος για τη δημόσια ασφάλεια της πολιτείας του Ρίο, Ζοζέ Μαριάνο Μπελτράμε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακατάληψη της φαβέλας και την εκδίωξη των λαθρεμπόρων ναρκωτικών.
«Μπορούμε να μπούμε παντού, οποιαδήποτε στιγμή» στο έδαφος του Ρίο, σημείωσε.
Ο υπουργός Αμυνας Νέλσον Ζόμπιμ, ο οποίος παρευρισκόταν στην ίδια συνέντευξη Τύπου μαζί με διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας, επισήμανε την υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης στις αρχές του Ρίο, με την αποστολή σήμερα 800 στρατιωτών, 10 τεθωρακισμένων, 2 αεροσκαφών και 300 ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Κομπλέξο ντο Αλεμάο, όπου βρίσκονται οι δύο αυτές φαβέλες, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες του Ρίο.
«Αν δεχθούμε επίθεση θα απαντήσουμε» με όπλα πολέμου, προειδοποίησε ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής περιοχής της Βραζιλίας, Αντριάνο Περέιρα Τζούνιορ, σημειώνοντας ότι θεωρεί την περίμετρο των επιχειρήσεων «πολεμική ζώνη».

Βουλγαρία: Αύξηση της ανεργίας στο 9,5%

Στο 9,5% ανήλθε η ανεργία στη Βουλγαρία, σημειώνοντας αύξηση 2,8% το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2009, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Η ανεργία στους άνδρες είναι 10,1%, ενώ στις γυναίκες 8,8% και ο δείκτης νεανικής ανεργίας είναι 21,4%.

Bρετανία: Εκστρατεία υπέρ των αρχαίων ελληνικών

Εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα σχολεία, ξεκίνησε στη Βρετανία. Επικεφαλής είναι η ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, την ένθερμη υποστήριξή τους στο εγχείρημα έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ, ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Κόλιν Ντέξτερ και η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ.
Η Μπέτανι Χιουγκς, η οποία έχει παρουσιάσει στη βρετανική τηλεόραση ντοκιμαντέρ για την αρχαία Σπάρτη, τον βασιλιά Μίνωα και την Ωραία Ελένη, επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις γλώσσες αυτές που μέχρι πρόσφατα πολλοί θεωρούσαν «νεκρές».
«Η ταινία "300" για τη μάχη των Θερμοπυλών έκανε εισπράξεις 72 εκατ. δολαρίων το πρώτο Σαββατοκύριακο της προβολής της. Η σειρά λατινικών βιβλίων "Minimus" με ήρωα έναν ποντικό, έχει πουλήσει 115.000 αντίτυπα. Κάθε βδομάδα λαμβάνω περισσότερα από 150 μηνύματα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από ανθρώπους που μου γράφουν: "Αγαπούσα πάντοτε τις κλασικές γλώσσες. Που μπορώ να απευθυνθώ για να κάνω μαθήματα;". Ξέρουμε ότι υπάρχει πολλή όρεξη», εξηγεί.
Η Βρετανίδα παρουσιάστρια και ιστορικός δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.classicsforall.com. Τα σχολεία που θέλουν να συνεργαστούν με καθηγητές αρχαίων ελληνικών ή λατινικών μπορούν να αναζητήσουν εκεί το προσωπικό αλλά και κατάλληλα βιβλία.
Χορηγοί - λάτρεις των κλασικών σπουδών, έχουν ήδη ενισχύσει την εκστρατεία με 250.000 στερλίνες, ενώ στόχος είναι να συγκεντρώνεται το ποσό αυτό κάθε χρόνο.
Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας φιλοδοξούν να εισάγουν τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά στην διδακτέα ύλη 100 δημόσιων σχολείων έως το 2020. Αυτήν την εβδομάδα, σκοπεύουν να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας Νικ Γκιμπ προκειμένου να τον πείσουν να συμπεριλάβει τη διδασκαλία των δυο γλωσσών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον Κεραμεικό

Δεκατρία χρόνια μετά την ανακάλυψη Δημοσίου Σήματος στην περιοχή του Κεραμεικού, δηλαδή του νεκροταφείου της πόλης των Αθηνών που θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι, μια νέα ανακάλυψη στην οδό Μυκάλης έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στην αρχαιολογική σημασία της περιοχής.
Το Δημόσιο Σήμα που ήρθε στο φως χρονολογείται ανάμεσα στον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα ενώ η έκταση του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλη. Στον περίβολο αυτού ανακαλύφθηκε ένα επιβλητικό άγαλμα λέοντα 1,5 μέτρου ύψους και 2μ. μήκους, όπως και ψήγματα χρυσού που μαρτυρούν πως οι ταφέντες ήταν πλούσια οικογένεια ή σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, βέβαια, στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο ίσως ενταφιάστηκαν νεκροί, πεσόντες στους πολέμους αφού ο Μαρμάρινος λέοντας υποδηλώνει πως κάποιος είχε τιμηθεί για την ανδρεία του.
Η ανακάλυψη πάντως του σπουδαίου ευρήματος αναδεικνύει την ιστορική βαρύτητα της περιοχής, όπως και τη διαδρομή από τον Κεραμεικό έως την Ακαδημία του Πλάτωνος.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού είναι μια συνέχιση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.
Το 1997 στις εκσκαφές για την ανέγερση μικρού θεάτρου στον Κεραμικό αποκαλύφθηκαν στην οδό Σαλαμίνος ταφικά μνημεία και πολυανδρία του Πελοποννησιακού Πολέμου, στα οποία βρέθηκαν οστά νέων ανδρών, αγγεία περίτεχνα ζωγραφισμένα με σκηνές μάχης ή αποχαιρετισμού όπως και εξέχοντα κεραμικά ευρήματα.
Στο Δημόσιο Σήμα θεωρείται ότι ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο «Επιτάφιο Λόγο» για να τιμήσει τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα την περασμένη Τρίτη για την απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά του ακινήτου που βρίσκεται στο σημείο της ανασκαφής στην οδό Μυκάλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Saturday 27 November 2010

Ενεργειακή διασύνδεση Μαυροβουνίου - Ιταλίας

Σε συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου και της Ιταλίας, κατέληξαν ο Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας του Μαυροβουνίου (CGES) και η ιταλική εταιρεία Terna.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης θα συνδέσει το Μαυροβούνιο με την Ιταλία, μέσω της Αδριατικής.

Η αξία του έργου υπολογίζεται στα 860 εκατ. ευρώ, με την Terna να διαθέτει τα 760 εκατ. ευρώ και τον CGES τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ.

«Το καλώδιο διασύνδεσης, μήκους 450 χιλιομέτρων, αποκαλείται και "ηλεκτρική γέφυρα" μεταξύ της Ιταλίας και των Βαλκανίων και αποτελεί έργο, το οποίο θα καταστήσει το Μαυροβούνιο, ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το έργο προβλέπει επίσης πρόσθετη υποδομή στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή καλωδίου διασύνδεσης 400 KV μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Wednesday 24 November 2010

"Ζωντανά απολιθώματα" στα βάθη των ωκεανών

Αρχαία φύκια 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξέτασαν για πρώτη φορά ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ζωντανά απολιθώματα».

Πιστεύουν ότι τα δύο άγνωστα έως σήμερα είδη φυκιών - τα οποία ανήκουν στα γένη Palmophyllum και Verdigellas - διαχωρίστηκαν από τον «πρόγονό» των κοινών άλγεων ακόμη και πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια! Εάν τα συμπεράσματά τους επαληθευτούν, θα πρόκειται ίσως για τα αρχαιότερα πράσινα φυτά που έχουν εντοπιστεί ποτέ.

«Τα φύκια αυτά φυτρώνουν σε σχετικά μεγάλα βάθη στη θάλασσα - στα 290 μέτρα, βάθος οπωσδήποτε μεγάλο για ένα φωτοσυνθετικό οργανισμό», λέει στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Φρέντρικ Ζέκμαν. «Εντοπίζονται και σε πιο ρηχά νερά, όμως συνήθως βρίσκονται κάτω από υφάλους, σε χαμηλό φωτισμό». Ο καθηγητής που εξέτασε τα φύκια στο εργαστήριο με τη βοήθεια συναδέλφων του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο εξηγεί ότι παρατήρησε «ειδικές χρωστικές χλωροφύλλης», χάρη στις οποίες τα φυτά μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χαμηλής έντασης γαλάζιο φωτισμό που υπάρχει σε μεγάλα βάθη.

Ο καθηγητής και η ομάδα του συνέλεξαν και μελέτησαν τις άλγες Palmophyllum στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αυτές του γένους Verdigellas προήλθαν από το δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό. Όπως λέει, είναι μεν πολυκύτταρες όπως τα θαλάσσια φύκια, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων, γεγονός που τις καθιστά πολύ ασυνήθιστες.

Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν πού οφείλεται αυτό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι φυκιών που είχαν στα χέρια τους έχουν τόσες διαφορές από τα υπόλοιπα πράσινα φυτά, τα οποία χωρίζονται σε δύο συνομοταξίες, που θα πρέπει να ενταχθούν σε μία εντελώς νέα, ευρύτερη ταξινομική ομάδα. Επιπλέον, «συγκρίνοντας τις γενετικές ακολουθίες με τις αντίστοιχες των άλλων πράσινων φυτών, ανακαλύψαμε ότι αυτές οι πράσινες άλγες συγκαταλέγονται στα πράσινα φυτά που διαχωρίστηκαν πολύ νωρίς, αν όχι νωρίτερα από όλα τα υπόλοιπα», λέει ο καθηγητής Ζέκμαν. «Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου ετών». Πώς διατηρήθηκαν; Ο Ζέκμαν εξηγεί πως οι άλγες έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε μεγάλα βάθη γιατί «εκμεταλλεύονται» ακόμη και αυτό το λιγοστό φως και παράλληλα είναι προστατευμένα από τα κύματα και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική καθώς θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα την επικρατούσα αντίληψη για το ποιο πράσινο φυτό ήταν τελικά ο πρόγονος όσων υπάρχουν σήμερα γύρω μας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μία νέα θεωρία που εξηγεί το λόγο που ρήγματα στο εσωτερικό των πλακών δημιουργούν σεισμούς

Μία νέα θεωρία προτείνεται από το Purdue University, η οποία μπορεί να λύσει το μυστήριο των σεισμών που προκαλούνται από ρήγματα που βρίσκονται στο εσωτερικό των λιθοσφαιρικών πλακών. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η περίπτωση του σεισμού που έγινε το 1811 και 1812 στο ρήγμα New Madrid.
Με βάση τη νέα θεωρία, η ενέργεια που είναι απαραίτητη να προκαλέσει σεισμό της τάξης 7 – 7,5 είναι αποθηκευμένη στο τμήμα του ρήγματος αρκετά χρόνια. Η αυξημένη αποσάθρωση από τον ποταμό Μισσισσιππή στο τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου, μείωσε της δυνάμεις που κρατούσαν σχετική ισορροπία στην περιοχή, οδηγώντας στην ενεργοποίηση του ρήγματος New Madrid.
Ο λόγος για τον οποίο γίνονται σεισμοί στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών είναι λίγο εώς πολύ κατανοητός σήμερα. Αλλά πάντα υπήρχε πρόβλημα στην κατανόηση των σεισμών στο εσωτερικό της πλάκας, ιδιαίτερα χωρίς να υπάρχουν ορατά σημάδια παραμόρφωσης. Η νέα θεωρία συνδέει εξωτερικούς κλιματικούς παράγοντες όπως αυτόν της τήξης των καλυμμάτων πάγου με την δημιουργία σεισμικών γεγονότων.
Το ρήγμα New Madrid μελετήθηκε πάνω από 10 χρόνια με σταθμούς GPS, με τους οποίους θα εντοπίζονταν εδαφικές κινήσεις, σημάδι συσσώρευσης ενέργειας σε διάφορα σημεία του ρήγματος. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαπιστώθηκε κατά μήκος της ρηξιγενούς ζώνης.
Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί σεισμός, θα ήταν από «αποθηκευμένες» τάσεις. Παλαιές γεωλογικές δραστηριότητες όπως το άνοιγμα του Ατλαντικού και η ορογένεση στην περιοχή, θα πρέπει να έδωσαν τις απαραίτητες τάσεις οι οποίες βρίσκονταν σε ισορροπία με το περιβάλλον. Το γεγονός της ανόδου της περιοχής, αποτέλεσμα της διάβρωσης που προκαλεί ο Μισσισσιππή μαζί με την τήξη των καλυμμάτων πάγου, οδήγησε στην απελευθέρωση της ενέργειας.
Για μία περίοδο από 16.000 μέχρι 10.000 BP, τα καλύμματα πάγου έλιωναν σταθερά και κατέληγαν στο Μισσισσιππή. Με τη ροή του ποταμού και τις πλημμύρες που αυτός προκαλούσε, διάβρωσε ένα σημαντικό κομμάτι του υποβάθρου, μειώνοντας ταυτόχρονα το βάρος και επομένως την πίεση στην περιοχή.

Πηγή: http://www.geologos.gr/index.php/news/structural/236-2010-10-07-12-45-45

Tuesday 23 November 2010

Καναδοί απόφοιτοι γίνονται μετανάστες

Στο Καναδά συζητούν για το πως θα κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα "μυαλά" στη χώρα τους λόγω του ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων φεύγουν στο εξωτερικό. Η χώρα γενικά γνώρισε απότομη αύξηση  του πληθυσμού στις δεκαετίες '80-'90. Τώρα παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μείωσης του. Στο άρθρο τους, οι Francoise Delisle και Richard Shearmur περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί τώρα στον Καναδά, ποιοι οι λόγοι και ποιες οι στρατηγικές.


Monday 22 November 2010

Έρευνα πεδίου - Fieldwork

Σε αυτό το άρθρο ο John Agnew αναφέρεται στην έρευνα πεδίου (fieldwork). Εξιστορώντας μία δική του έρευνα πεδίου που έκανε στην Ιταλία σχολιάζει το γιατί οι ερευνητές διαλέγουν κάποια πεδία και όχι κάποια άλλα και πως γίνεται αυτή η επιλογή.  (για το άρθρο click στην εικόνα )


Νανοδιαμάντια στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας

Διαμάντια σε μεγέθη νανόμετρου ανακαλύφθηκαν σε στρώματα πάγου στη Γροιλανδία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Glaciology. Η ανακάλυψη αυτή δίνει νέα επιχειρήματα για την υποτιθέμενη πτώση τμημάτων κομήτη στη Βόρεια Αμερική και Ευρώπη πριν από 12.900 χρόνια.
Το στρώμα με νανοδιαμάντια που ανακαλύφθηκε στη Γροιλανδία είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται στον κόσμο σε παγετώνα. Τα διαμάντια είναι ορατά με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και αριθμούν σε τρις. Πέρυσι, η ομάδα που έκανε την ανακάλυψη ανέφερε επίσης νανοδιαμάντια σε ιζήματα σε περιοχή της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη του στρώματος στις δύο περιοχές υποδηλώνει την ύπαρξη ενός κοσμικού γεγονότος πρόσκρουσης, που έρχεται σε συμφωνία με την εξαφάνιση της φυλής Clovis, την παλαιότερη γνωστή φυλή στη Βόρεια Αμερική. Η εποχή που πιθανολογείται το γεγονός έρχεται επίσης σε συμφωνία με την εξαφάνιση πολλών μεγάλων θηλαστικών, όπως μαμούθ, καμήλες, άλογα στην ίδια περιοχή.
Επίσης, υπάρχει η ένδειξη μεγάλων πυρκαγιών κατά το διάστημα εκείνο, όπως και η εμφάνιση μίας μικρής παγετώδους περιόδου (Νέα Δρυάς).Τα διαμάντια που βρέθηκαν έχουν δομή εξαγώνου, κάτι που έχει συνδεθεί με διαπιστωμένα γεγονότα εξωγήινης σύγκρουσης.

Εικόνα του στρώματος διαμαντιών από ηλεκτρονική μικροσκόπιο. 
(Από: James C. Weaver, UCSB)
Πηγή: Γεωλόγος