Monday 22 November 2010

Νανοδιαμάντια στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας

Διαμάντια σε μεγέθη νανόμετρου ανακαλύφθηκαν σε στρώματα πάγου στη Γροιλανδία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Glaciology. Η ανακάλυψη αυτή δίνει νέα επιχειρήματα για την υποτιθέμενη πτώση τμημάτων κομήτη στη Βόρεια Αμερική και Ευρώπη πριν από 12.900 χρόνια.
Το στρώμα με νανοδιαμάντια που ανακαλύφθηκε στη Γροιλανδία είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται στον κόσμο σε παγετώνα. Τα διαμάντια είναι ορατά με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και αριθμούν σε τρις. Πέρυσι, η ομάδα που έκανε την ανακάλυψη ανέφερε επίσης νανοδιαμάντια σε ιζήματα σε περιοχή της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη του στρώματος στις δύο περιοχές υποδηλώνει την ύπαρξη ενός κοσμικού γεγονότος πρόσκρουσης, που έρχεται σε συμφωνία με την εξαφάνιση της φυλής Clovis, την παλαιότερη γνωστή φυλή στη Βόρεια Αμερική. Η εποχή που πιθανολογείται το γεγονός έρχεται επίσης σε συμφωνία με την εξαφάνιση πολλών μεγάλων θηλαστικών, όπως μαμούθ, καμήλες, άλογα στην ίδια περιοχή.
Επίσης, υπάρχει η ένδειξη μεγάλων πυρκαγιών κατά το διάστημα εκείνο, όπως και η εμφάνιση μίας μικρής παγετώδους περιόδου (Νέα Δρυάς).Τα διαμάντια που βρέθηκαν έχουν δομή εξαγώνου, κάτι που έχει συνδεθεί με διαπιστωμένα γεγονότα εξωγήινης σύγκρουσης.

Εικόνα του στρώματος διαμαντιών από ηλεκτρονική μικροσκόπιο. 
(Από: James C. Weaver, UCSB)
Πηγή: Γεωλόγος

No comments:

Post a Comment