Πηγή: Ναυτεμπορική
Wednesday, 15 December 2010
Ισπανία: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Πηγή: Ναυτεμπορική
Sunday, 12 December 2010
11 Νοεμβρίου 2010 - 29 Μαϊου 2011
Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά στο ΜΙΕΤ της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Αρχείο έχει οργανώσει 8 εκθέσεις με παλαιούς χάρτες, που προκάλεσαν το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και τις οποίες επισκέφθηκαν, με ειδικές ξεναγήσεις, σπουδαστές των Ανωτάτων Σχολών και μαθητές. Κατά το διάστημα αυτό, έγιναν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη χαρτογραφία. Στις 11 Νοεμβρίου 2010, εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάδρου, στις 8.30 μ.μ., η νέα έκθεση παλαιών χαρτών με θέμα το Αιγαίο Πέλαγος, με βάση τη συλλογή του Αρχείου, και με τίτλο : ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ Χαρτογραφία και ιστορία 15ος – 17ος αιώνας Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, το Μουσείο Μπενάκη, την ALPHA BANK, την Αγιορειτική Χαρτο- θήκη, το SYLVIA IOANNOU FOUNDATION και τους συλλέκτες Μαργαρίτα Σαμούρκα και Αντώνη Ι. Τάντουλο. Όλοι οι προαναφερθέντες φορείς και ιδιώτες μετέχουν στην έκθεση με ιδιαίτερα αξιόλογα και σπάνια εκθέματα. Με την έκθεση των παλαιών χαρτών του Αιγαίου πελάγους, με γενική επιμέλεια Βίκτωρος Μελά και με επιστημονική επιμέλεια Γιώργου Τόλια, το ΜΙΕΤ επιδιώκει- όπως και στις προη- γούμενες εκθέσεις της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου Πελάγους - να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης ως σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν, συμπληρώνοντας τις άλλες ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αλλά ακόμα και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν. Η εποχή που αποτελεί αντικείμενο της έκθεσης είναι μια καθοριστική περίοδος, δεδομένου ότι, από τον ύστερο μεσαίωνα, στο πλαίσιο της λατινικής κυριαρχίας σε ακτές και νησιά του Αιγαίου, οικοδομείται και σταδιακά παγιώνεται η γεωγραφική έννοια και η χαρτογραφική εικόνα του « Αρχιπελάγους », της λειτουργικής ενότητας των ακτών και των νησιών του Αι- γαίου, ενότητας με οικονομικό, γεωγραφικό και εξουσιαστικό χαρακτήρα. Έτσι, η χρονική περίοδος που καλύπτεται από την έκθεση αρχίζει με την εμφάνιση το Αιγαίου ως ειδικού θέματος στη δυτική χαρτογραφία κατά τον ύστερο μεσαίωνα και σταματά με την ένταξή του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία θα μετατρέψει το Αρχιπέλαγος των Λατίνων σε Οθωμανική Λίμνη. Το υλικό της έκθεσης είναι μοιρασμένο σε τέσσερις ενότητες, που η κάθε μια αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή χαρτογραφική παράδοση. Μια τελευταία ενότητα περιλαμβάνει τις προσπάθειες σύνθεσης των διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια νέα, ολοκληρωμένη πρόταση. Η παρούσα έκθεση αποτελεί την πρώτη για το πλούσιο υλικό που υπάρχει για το Αιγαίο. Θα ακολουθήσει, στο άμεσο – ελπίζουμε – μέλλον η δεύτερη, που θα καλύψει τη χρονική περίοδο από τα τέλη του 17ου ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Πηγή:Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης |
Friday, 3 December 2010
Η Εποχή των Παγετώνων επιστρέφει... στη Σιβηρία
Ενδεικτικά, για να φέρει 1000 βίσωνες από τη Βόρειο Αμερική, θα έπρεπε να δαπανήσει 1 εκατομμύριο δολάρια.
Tuesday, 30 November 2010
Κοιτάσματα πετρελαίου - φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Sunday, 28 November 2010
«Γυρίζει σελίδα το Ρίο (ντε Τζανέιρο)»
Βουλγαρία: Αύξηση της ανεργίας στο 9,5%
Bρετανία: Εκστρατεία υπέρ των αρχαίων ελληνικών
Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον Κεραμεικό
Saturday, 27 November 2010
Ενεργειακή διασύνδεση Μαυροβουνίου - Ιταλίας
Wednesday, 24 November 2010
"Ζωντανά απολιθώματα" στα βάθη των ωκεανών
Πιστεύουν ότι τα δύο άγνωστα έως σήμερα είδη φυκιών - τα οποία ανήκουν στα γένη Palmophyllum και Verdigellas - διαχωρίστηκαν από τον «πρόγονό» των κοινών άλγεων ακόμη και πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια! Εάν τα συμπεράσματά τους επαληθευτούν, θα πρόκειται ίσως για τα αρχαιότερα πράσινα φυτά που έχουν εντοπιστεί ποτέ.
«Τα φύκια αυτά φυτρώνουν σε σχετικά μεγάλα βάθη στη θάλασσα - στα 290 μέτρα, βάθος οπωσδήποτε μεγάλο για ένα φωτοσυνθετικό οργανισμό», λέει στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Φρέντρικ Ζέκμαν. «Εντοπίζονται και σε πιο ρηχά νερά, όμως συνήθως βρίσκονται κάτω από υφάλους, σε χαμηλό φωτισμό». Ο καθηγητής που εξέτασε τα φύκια στο εργαστήριο με τη βοήθεια συναδέλφων του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο εξηγεί ότι παρατήρησε «ειδικές χρωστικές χλωροφύλλης», χάρη στις οποίες τα φυτά μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χαμηλής έντασης γαλάζιο φωτισμό που υπάρχει σε μεγάλα βάθη.
Ο καθηγητής και η ομάδα του συνέλεξαν και μελέτησαν τις άλγες Palmophyllum στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αυτές του γένους Verdigellas προήλθαν από το δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό. Όπως λέει, είναι μεν πολυκύτταρες όπως τα θαλάσσια φύκια, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων, γεγονός που τις καθιστά πολύ ασυνήθιστες.
Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν πού οφείλεται αυτό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι φυκιών που είχαν στα χέρια τους έχουν τόσες διαφορές από τα υπόλοιπα πράσινα φυτά, τα οποία χωρίζονται σε δύο συνομοταξίες, που θα πρέπει να ενταχθούν σε μία εντελώς νέα, ευρύτερη ταξινομική ομάδα. Επιπλέον, «συγκρίνοντας τις γενετικές ακολουθίες με τις αντίστοιχες των άλλων πράσινων φυτών, ανακαλύψαμε ότι αυτές οι πράσινες άλγες συγκαταλέγονται στα πράσινα φυτά που διαχωρίστηκαν πολύ νωρίς, αν όχι νωρίτερα από όλα τα υπόλοιπα», λέει ο καθηγητής Ζέκμαν. «Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου ετών». Πώς διατηρήθηκαν; Ο Ζέκμαν εξηγεί πως οι άλγες έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε μεγάλα βάθη γιατί «εκμεταλλεύονται» ακόμη και αυτό το λιγοστό φως και παράλληλα είναι προστατευμένα από τα κύματα και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική καθώς θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα την επικρατούσα αντίληψη για το ποιο πράσινο φυτό ήταν τελικά ο πρόγονος όσων υπάρχουν σήμερα γύρω μας.
Πηγή: Ναυτεμπορική