Sunday, 3 July 2011

Υπόγεια η Ποσειδώνος – Μεγάλο Πάρκο 1000 στρεμμάτων στο Φάληρο


“Ιταλικό” άερα θα αποκτήσει η παραλιακή ζώνη Φαλήρου καθώς ο αρχιτέκτονας Renzo Piano θα αναλάβει να αναπλάσει τον Φαληρικό όρμο , από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι την εκβολή του Κηφισού και όχι μόνο.


Στο σχέδιο, που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου, περιλαμβάνεται και η υπογειοποίηση της Λεωφόρος Ποσειδώνος.

Η ανάπλαση αυτή αφορά έκταση 760 στρεμμάτων και θα κοστίσει 3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως θα δοθούν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ θα δοθεί Συντελεστής Δόμησης 2.500 τμ. περίπου για την έκταση με στόχο τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελισσόμενες μελέτες στο χώρο του Παλαιού Ιπποδρόμου για τη δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σε συνέχεια και σε συνδυασμό με την περιοχή των 245 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου, από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται με δόμηση, η έκταση θα καλύψει συνολικά 1000 στρέμματα που Πάρκου, δίνοντας στους όμορους δήμους και στη μητροπολιτική Αθήνα τον πρώτο νέο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου.

Υποβιβασμός της Ποσειδώνος


Σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης αποτελεί ο υποβιβασμός της Ποσειδώνος, ενώ οι κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες.

Το Πάρκο περιλαμβάνει μεγάλη προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους και καταδυτικό Πάρκο.Το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του έργου όπως δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ως εξής: Η Έγκριση του Masterplan και Ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Πολεοδομικής Θεώρησης, που έχουν ανατεθεί και εκπονούνται μέχρι τις 22 Απριλίου 2011 Ψήφιση του ΠΔ σχεδιασμού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2012Ολοκλήρωση της Περιβαλλοντικής αδειοδότησης τις επόμενες 20 ημέρες και η ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών έως τα τέλη Απριλίου του 2012. Για την παρακολούθηση, έγκριση και παραλαβή των μελετών θα συγκροτηθεί επιτροπή με KYA των συναρμόδιων υπουργών.


Το κόστος του έργου


Σε ό,τι αφορά το κόστος του προγράμματος θα εκτιμηθεί όταν αυτό είναι εφικτό σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών. 


Οι δυνατότητες χρηματοδότησης του προέρχονται από το ΠΕΠ Αττικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς από το πρόγραμμα JESSICA. "Είναι σημαντικό" τονίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ "να αναζητηθεί ο καταλληλότερος τρόπος για τη συντήρηση του Πάρκου. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του και να είναι βιώσιμο κατά τη λειτουργία του, θα απαιτηθούν έσοδα από επαρκή αριθμό δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισμού που θα το καθιστούν ζωντανό κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας".


Η άρδευση του πάρκου



Όσον αφορά στην άρδευση του πάρκου, αυτή προβλέπεται να καλυφθεί με την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας.

Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων καθώς και δίκτυο διανομής του ανακτημένου νερού.Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους, η δε ολοκλήρωση της κατασκευής του θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της ανάπλασης και της φύτευσης του πάρκου.

Πηγή: silvercity.gr

Η Apple σχεδιάζει υπηρεσία χαρτών

Τελικά, όλα δείχνουν πως οι φήμες είναι σωστές και πως η Apple αναπτύσσει τη δική της υπηρεσία mapping αντί του Google Maps.



Λίγες ημέρες αφότου κυκλοφόρησε η iOS 5 beta, ένας χρήστης παρατήρησε μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στους legal disclaimers του συστήματος (στο path Preferences> General> About> Legal). Μια νέα περιοχή κάνει αναφορά σε μια ποικιλία από εταιρείες mapping, όπως είναι η TomTom, το οποίο σημαίνει πως η Apple αναπτύσσει τη δική της υπηρεσία mapping, αντί να κάνει χρήση του Google Maps, όπως έκανε μέχρι τώρα.Όταν κυκλοφόρησε το iPhone και ως εκ τούτου το iOS, πολλές από τις online υπηρεσίες του λειτουργικού συστήματος βασίζονταν στη Google, όπως στην περίπτωση του ενσωματωμένου Maps App, το οποίο ουσιαστικά "τράβαγε" δεδομένα από το Google Maps.


Από τότε, οι Google και Apple χώρισαν τους… δρόμους τους, όταν η πρώτη ξεκίνησε τη δημιουργία του δικού της λειτουργικού συστήματος, το οποίο τυχαίνει να είναι και ο βασικός ανταγωνιστής του iOS.Σύμφωνα με τις εξελίξεις αυτές, η Apple προσέγγισε διαφορετικές εταιρείες για την ανάπτυξη του νέου της συστήματος χαρτών, όπως είναι οι CoreLogic, Increment P Corp και Urban Mapping.Η αλλαγή αυτή κατεύθυνσης υποστηρίχθηκε και από αγγελίες εργασίας τα τελευταία χρόνια. Μία μάλιστα, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ζητούσε κάποιο άτομο με εμπειρία στην ανάπτυξη navigation software και εις βάθος γνώση Computational Geometry ή Graph Theory. Όλα αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία μόνο λέξη: Χάρτες!Φυσικά, αυτό έχει προκαλέσει έκπληξη, μιας και ο Eric Schmidt, CEO της Google στο παρελθόν, είχε δηλώσει πως η Apple συμφώνησε να ανανεώσει τη συμφωνία της για χρήση των Google Maps στις iOS συσκευές.

ΠΗΓΗ: pcw.gr



Θησαυρός στα υπόγεια ινδουιστικού ναού

Ένας θησαυρός από χρυσά και ασημένια κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και χρυσά νομίσματα, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρέθηκε στα θεμέλια ενός ινδουιστικού ναού στη νότια Ινδία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αξία του θησαυρού ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια ρουπίες ή 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Κεράλα, Κ. Τζαγιακουμάρ. Η ακριβής αξία του ωστόσο θα γίνει γνωστή αφού προηγουμένως τα αντικείμενα εξεταστούν από την υπηρεσία αρχαιοτήτων.Ο θησαυρός βρέθηκε σε τουλάχιστον πέντε υπόγειες κρύπτες του ναού Σρι Παντμαναμπασουάμι, που είναι πασίγνωστος στην Ινδία για τα γλυπτά του. «Δεν έχουμε ανοίξει ακόμη μια μυστική αίθουσα που παραμένει κλειστή εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια», είπε ο Τζαγιακουμάρ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ναός είναι αφιερωμένος στο θεό Βισνού και χτίστηκε πριν από πολλούς αιώνες από το βασιλιά του Τράβανκορ. Τα τάματα και οι προσφορές των πιστών φυλάσσονταν στις υπόγειες αίθουσες.

Από το 1947, αφότου η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της, ο ναός ελέγχεται από ένα ίδρυμα που έχουν συστήσει οι απόγονοι της βασιλικής οικογένειας του Τράβανκορ. Πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας παραχώρησε τη διαχείριση στο κράτος. 

Μέχρι σήμερα πίστευαν ότι ο πλουσιότερος ναός της Ινδίας ήταν αυτός του Τιρουπάτι, στο Άντρα Πράντες, που διαθέτει αντικείμενα αξίας 320 δισεκατομμυρίων ρουπιών. 

Η αποκάλυψη των θησαυρών του Σρι Παντμαναμπασουάμι ανάγκασε την αστυνομία να τοποθετήσει σύστημα συναγερμού και κάμερες παρακολούθησης στο ναό, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί μόνιμα στο χώρο μια μονάδα αστυνομικών.


Πηγή: real.gr



Η Google διόρθωσε 7 προβλήματα στον Chrome


Η Google ανακάλυψε και επιδιόρθωσε επτά προβλήματα στον Chrome, κυκλοφορώντας το δεύτερο update ασφαλείας για τον browser της μέσα στον μήνα.
Όλα τα fixes, πλην ενός, για τον Chrome 12.0.742.112, βαθμολογήθηκαν ως "High", το οποίο αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική διαβάθμιση στο σύστημα αξιολόγησης της Google. Συμπεριλήφθηκαν αρκετά patches για components, ανάμεσα στα άλλα για το "V8" JavaScript engine, CSS (cascade style sheet) και HTML.

Τα τρία από τα επτά προβλήματα αναγνωρίστηκαν ως "use-after-free" bugs, ένα πρόβλημα διαχείρισης μνήμης, το οποίο μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί για να εισαγάγει κακόβουλο κώδικα. Όπως είναι η πάγια τακτική της, η Google κλείδωσε τη database της για αναζήτηση των bugs, ώστε να αποτρέψει τους εκτός από το να μάθουν τις ενέργειες των ειδικών για την επιδιόρθωση των προβλημάτων. Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας πάντα, κάποιες φορές το κλείδωμα αυτό κρατάει για μήνες. Για παράδειγμα, το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση σε μόνο δύο από τα δεκαπέντε bugs που η Google επιδιόρθωσε στις αρχές του μήνα. 
Η Google πλήρωσε περίπου $6.000 σε "εύρετρα", σε τρεις ερευνητές που ανακάλυψαν επτά προβλήματα, ενώ τα $4.500 εξ' αυτών πήγαν σε έναν ερευνητή με τον όνομα miaubiz, ο οποίος ανακάλυψε πέντε από επτά bugs. Μόνο οι Google και η Mozilla πληρώνουν εύρετρα σε ανεξάρτητους αναλυτές ασφαλείας για την αναφορά bugs. Και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν πως αυτά τα ποσά, αν και με τίποτα δεν προσεγγίζουν αυτά που κάποιος επιτήδειος μπορεί να κερδίσει στη μαύρη αγορά, βελτιώνουν εμφανώς την ασφάλεια των εφαρμογών τους. Μέχρι στιγμής, η Google έχει πληρώσει περί τα $94.000 σε εύρετρα για bugs. 
Η Google έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ταχύτατων updates για τον Chrome, ο οποίος κατά μέσο όρο αναβαθμίζεται κάθε έξι ή οκτώ εβδομάδες. Η Mozilla έχει πλέον και αυτή ξεκινήσει να μιμείται τον "βηματισμό" της Google για τον Firefox, με updates ανά έξι εβδομάδες.Σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων Web, την Net Applications, ο Chrome κατείχε το 12.5% όλων των browsers σε παγκόσμιο επίπεδο, τον προηγούμενο μήνα.Ο Chrome θα αναβαθμιστεί αυτόματα στη νέα επιδιορθωμένη του έκδοση, μέσω της αθόρυβης υπηρεσίας update που λειτουργεί στο background.
Πηγή: pcw.gr

Wednesday, 15 June 2011

 

Thursday, 2 June 2011

Thursday, 7 April 2011

Monday, 4 April 2011

Sunday, 3 April 2011

Ο Wassili Lepanto στο Μουσείο Μπενάκη

Wassili Lepanto. Θετικές ουτοπίες
Ο Wassili Lepanto γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1940. Σπούδασε γερμανικά, ιστορία, φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Μάνχαϊμ. Ζει μόνιμα και εργάζεται στην Χαϊδελβέργη. Η ζωγραφική του είναι συνειδητά και σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη στην τοπιογραφία.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ογδόντα περίπου έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, πάντοτε με επίκεντρο το τοπίο. Από τη Μεσόγειο και την ελληνική φύση, ως τα βουνά της βόρειας Γερμανίας και το αστικό τοπίο της Χαϊδελβέργης, ο Lepanto αναζητά με ενθουσιασμό το ιδανικό τοπίο, εκείνο στο οποίο θα συνυπάρχει το συμβολικό στοιχείο με την αντικειμενική ομορφιά. Παράλληλα με την έντονη εκθεσιακή του δραστηριότητα, ο Lepanto έχει δημοσιεύσει εργασίες και συγγράμματα για την θεωρία της τέχνης, μεταξύ των οποίων το μανιφέστο του «Τέχνη για τον άνθρωπο, ή για μια οικολογική τέχνη» (1983), όπου αναπτύσσει θεωρητικά την ιδέα του για την «Οικολογική Τέχνη», στην οποία και εντάσσει το σύνολο του έργου του.
Την έκθεση πλαισιώνουν θεωρητικά κείμενα για την τέχνη του, καθώς και μια προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του.
Διάρκεια
01/04/2011 - 01/05/2011

Χώρος
Αθήνα
Μουσείο Μπενάκη

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη

Χορηγοί

Πληροφορίες:Μουσείο Μπενάκη

«Σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε;»

MEGARON PLUS

Ένας διάλογος για ανθρώπους που ζουν στην Αθήνα και θα ήθελαν να μιλήσουν γι’ αυτήν, για να γίνει καλύτερη…

Παράλληλα με τη συναυλία της Νένας Βενετσάνου «1000 + 1 Πόλεις» (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 20:30), οργανώνεται συζήτηση με θέμα την πόλη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus.

Συμμετέχουν:
Αριστείδης Αντονάς, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Αλέξανδρος Ίσσαρης, Μένης Κουμανταρέας, Αλέξανδρος Τομπάζης, Λίζη Τσιριμώκου, Δημήτρης Φιλιππίδης

Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω»

Αν δεχτούμε αυτό που έλεγε ο Άρης Κωνσταντινίδης, «κτίζουμε όπως ζούμε», τότε πρέπει να διερευνήσουμε τι είδους ζωή προτείνει η αρχιτεκτονική σήμερα, αν έχει ένα όραμα για την πόλη κι αν αυτό είναι ουτοπικό ή ρεαλιστικό. Οι λογοτέχνες που έχουν αποτυπώσει την πόλη στα κείμενά τους βλέπουν κι αυτοί τα αρνητικά και τα θετικά της σημεία, κινούν τους ήρωες τους μέσα σε αυτήν και έχουν εκ των πραγμάτων μια δική τους, ιδιαίτερη, άποψη για τον τρόπο ζωής στην πόλη. Ένας διάλογος για ανθρώπους που ζουν στην Αθήνα και θα ήθελαν να μιλήσουν γι’ αυτήν, για να γίνει καλύτερη…
Γιάννης Μπασκόζος


Χώρος :

Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
12 Απριλίου 2011
/18:00

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4:30 μ.μ.

Χορηγοί επικοινωνίας
ΤΑ ΝΕΑ, GALAXY 92, IN.GR, ΕΛCULTURE

Πληροφορίες:Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Οικολογία»

MEGARON PLUS

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με θέμα
«Σημείον αντιλεγόμενον»: διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί

Ομιλητές:
Γιώργος Παμπούκης, πολιτικός μηχανικός & δοκιμιογράφος:
«Οι Έλληνες και το περιβάλλον»

Μιχάλης Κοπιδάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η Πόλη των Χοίρων: Οικολογικοί Προβληματισμοί στην Πολιτεία του Πλάτωνα»

Σχεδιασμός – Παρουσίαση:
Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Χώρος:
Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
4 Απριλίου 2011
/19:00

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.


Με τη χορηγία και σε συνεργασία με το
Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

Χορηγοί επικοινωνίας
ΤΑ ΝΕΑ, GALAXY 92, IN.GR, ΕΛCULTURE

Saturday, 2 April 2011

          Ο "Ευρωπαίος Γεωγράφος" (The European Geographer) είναι το περιοδικό της κοινότητας EGEA και αποτελείται από άρθρα που γράφουν τα μέλη της EGEA. Η παρούσα έκδοση είναι η 6η.
Εδώ υπάρχουν και οι προηγούμενες 5.

            The European Geographer is a magazine for EGEAns who want to share their scientific work with other EGEAns and publish them on the EGEA website. It is also for those who want to widen their scientific and European horizons (and which geographer doesn't want to?) by reading the articles and exchanging opinions. It is also possible to write articles on congresses and other EGEA events in the European Geographer, and also every issue has a theme where you can write about. For every EGEA entity there is the possibility to receive a printed copy of the latest issue by sending an e-mail toegea@egea.eu. You can send the articles you wrote to egea.magazine@egea.eu

(click την εικόνα για διάβασμα του περιοδικού)


Friday, 1 April 2011

Thursday, 31 March 2011


Το επόμενο meeting της EGEA Athens θα γίνει στις 3 Απριλίου 2011.

Ώρα: 15:00 - 17:00
Τοποθεσία: Starbucks Μοναστηράκι (Μητροπόλεως 39).



free wifi

Wednesday, 30 March 2011

Ιστορία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Γ.Υ.Σ.)

Στα 1882, η τότε Κυβέρνηση του αείμνηστου Πρωθυπουργού Χαρ. Τρικούπη, στην προσπάθεια αναζήτησης νέων θεσμών, για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Χώρας, ψηφίζει νόμο με τον οποίο "Επιτρέπεται εις την κυβέρνηση να καλέσει παρά τω Στρατώ αλλοδαπούς Αξιωματικούς προς μελέτην του Στρατιωτικού Οργανισμού του Κράτους ...και προς εισαγωγήν εν τω Στρατώ διαφόρων εφαρμογών...".

Τον Αύγουστο του 1889, συγκροτήθηκε η "Γεωδαιτική Αποστολή" από την προς τούτο μετακληθείσα Στρατιωτική Αυστριακή αποστολή, υπό τον Αν/χη Heinrich Hartl, με σκοπό τη σύνταξη του "Τοπογραφικού και Κτηματικού χάρτη της Χώρας".

Η "Γεωδαιτική Αποστολή", που περιελάμβανε και Έλληνες Αξιωματικούς του Μηχανικού, το 1891 μετονομάστηκε σε "Γεωδαιτικό Απόσπασμα". Με το Β.Δ. της 20 - 4 - 1895 και με την αποχώρηση της Αυστριακής Αποστολής το "Γεωδαιτικό Απόσπασμα" μετονομάστηκε σε "Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού" και τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας της.

Τη σημερινή της ονομασία, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, έλαβε, τελικά, με το Ν.Δ. της 10 - 2 - 1926 με το οποίο δημοσιεύθηκε και ο νέος οργανισμός της.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκαν σχεδόν εξ' ολοκλήρου το επιστημονικό της αρχείο και ο εξοπλισμός της.

Με τον αναγκαστικό Νόμο 968/49 "Περί Ανασυγκροτήσεως της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού" άρχισε η ανασυγκρότηση της Γ.Υ.Σ.

Η ανάθεση το 1962 από την Πολιτική ηγεσία στη ΓΥΣ του έργου "Χαρτογράφηση της Ελλάδος" πέραν του στρατιωτικού της έργου, έδωσε τη δυνατότητα να φθάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, ώστε σήμερα να συγκρίνεται με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Σήμερα η Γ.Υ.Σ. παράγει όλα τα χαρτογραφικά προϊόντα που απαιτούνται για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και διαθέτει διάφορα προϊόντα για την ανάπτυξη της χώρας και την ικανοποίηση των αναγκών του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.